Nieuwe maatregelen met betrekking tot corona, meer informatie vindt u hier

Kapelaan Rajan: Kerkelijk leven in mijn dorp

Er wonen bijna 1700 mensen in mijn dorp.  Overwegend Hindoes en  Christenen. Vanwege de vele denominaties (onderscheiden) in het  Christendom (zoals Protestanten, Evangelisten enz.) zijn er weinig  Katholieken.  Daarom hebben wij een hoofdparochie in (Cheruvalloor) en in mijn dorp is een kleine nevenkerk- de H.Joseph parochie. Daarnaast zijn er nog twee andere kleine parochies. Wij hebben twee priesters, een pastoor en een kapelaan. Beiden wonen in het parochiehuis van de hoofdparochie. Zij bezoeken de kleine parochies op hun motor. De pastoor blijft over het algemeen vijf jaar in een parochie en daarna gaat hij verder naar een andere parochie. De kapelaan blijft een of twee jaar in een parochie. Voor iedereen is bekend dat de pastoor na vijf jaar gaat vertrekken

Heilige Mis: Op zondag gaan de meeste mensen samen met hun gezin naar de kerk. Het is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van de mensen om elke zondag naar de kerk te gaan. Als het niet lukt om op die dag in de parochiekerk naar de H. Mis te gaan, zoeken ze om toch ergens anders een H. Mis bij te wonen. De Heilige Mis is zoals wij die hier kennen, in dezelfde volgorde met dezelfde gebeden. Eveneens wordt de H. Mis opgeluisterd door een koor. Wij hebben geen traditioneel koor zoals wij hier kennen. Bij ons komen meestal jongens en meisjes samen en zingen ze liedjes met een paar instrumenten. Als instrument wordt over het algemeen een keyboard gebruikt. Wij kennen geen orgel. In een H. Mis  worden, de inleiding, de lezingen en de voorbeden door verschillende parochianen voorgelezen. Elke zondag wordt door een bepaalde groep de H. Mis voorbereid, zoals;  de catechesegroep, de jongerengroep, de kinderclub  of

A picture containing person, people, group, crowdDescription automatically generated kleine Christelijke gemeenschappen, verenigingen enz. Elke groep zorgt voor de  voor-bereiding, de versiering, het maken van de  teksten, de kerk schoon te maken als het nodig is, enz.. Door de week hebben wij in mijn dorp alleen op vrijdagavond een H. Mis. 
Catechese: Na de H. Mis of voor de H. Mis is er een catecheseles (godsdienstles) voor kinderen en jongeren vanaf de leeftijd van 4 tot 17 jaar. De catecheseles wordt door vrijwilligers verzorgd. Meestal zorgen leerkrachten of diegenen, die door studie een hogere ontwikkeling hebben, voor de lessen.  
Jeugd of kinderclub Elk parochie heeft jeugd- en kinderclubjes. Ze komen samen om hun talenten uit te breiden en tevens leren ze ook om in een groep op een waardige manier met de mensen om te gaan. Het werkt als een vereniging; een begeleider (volwassene), een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, die voor de organisatie en de begeleiding  van de kinderen zorg dragen. Daardoor leren ze ook om te organiseren. Meestal komen ze met ideeën over: “Hoe kunnen wij iets voor anderen betekenen”. Kleine Christelijk Gemeenschappen (Basic Christian Community): Elke parochie heeft veel BCC-groepen. De hele parochieregio is in zo’n groepen ingedeeld om samen te komen, hun ideeën en problemen te bespreken en vooral ook om samen te bidden. Hoe groter de parochie is, hoe meer groepjes er zijn.  In mijn dorp hebben wij 3 gemeenschappen. Er zit een parochiaan van elke groep in het kerkbestuur. De pastoor leert de mensen binnen een of twee jaar kennen. Voor het patroonsfeest komt de pastoor of de kapelaan op bezoek (als het mogelijk is) om elk huis te zegenen.

Deel ons bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.