Nieuwe maatregelen met betrekking tot corona, meer informatie vindt u hier

Feest in mijn dorp in India,

door Kapelaan Rajan Arulraj
India is het zevende grootste land ter wereld, met het tweede grootste bevolkingsaantal. Er zijn momenteel in totaal 28 staten en 8 vakbondsgebieden in India. Er zijn 22 officiële talen in India. Elke deelstaat heeft eigen tradities, taal, feesten, gewoontes enz. Als ik iets over mijn dorp schrijf, dan geeft dit informatie van een héél klein stukje van heel India.
Feest maakt een belangrijk deel uit van de meeste culturen. Het brengt de mensen samen en verbindt de mensen om iets voor elkaar te betekenen. In mijn dorp hebben wij meestal Religieuze feesten. In een Hindoe tempel, die 1000 meter van mijn huis vandaan ligt, hebben ze elk jaar feesten waaraan de meeste Hindoes van het dorp en ook van andere dorpen deelnemen. In de Katholieke kerk in ons dorp hebben wij elke jaar vijf dagen Patroonsfeest. Maar de meeste parochies in mijn bisdom hebben 10 dagen feest. Dat is afhankelijk van de grootte van de parochie. Elke dag (meestal avonds, want overdag gaan de mensen werken) begint het feest met een Heilige Mis en daarna hebben wij een cultureel programma met kinderen en jongeren van ons dorp, waarin zij hun talenten tot uitvoer kunnen brengen.
De laatste dag is heel speciaal, want de communicantjes ontvangen op die dag de Eerste Heilige Communie.
En ook wordt ook een maaltijd geregeld voor alle mensen uit het dorp. De voorbereidingen voor deze maaltijd worden ook door de parochianen gezamenlijk uitgevoerd.
Het Patroonsfeest is niet alleen een feest voor de parochie, maar ook een gezellige bijeenkomst voor de gezinnen. De meesten, die elders werken of studeren, komen op die dagen terug om samen te zijn met de familie. Er komen ook familieleden die ver weg wonen om deze dagen gezellig samen te zijn. Dus is het ook een bijeenkomst voor familieleden.
Ring om de vinger van onze kapelaan. Vaak stellen parochianen een vraag over de ring die ik draag. Toevallig komt ook de vraag: “Is onze kapelaan getrouwd?” Als iemand getrouwd is, dragen de mensen hier een trouwring. Maar bij ons in India is het de gewoonte om een ring te dragen. Soms dragen de jongens en meisjes twee of drie ringen. Meestal hebben ze deze ringen cadeau gekregen bij een belangrijke gebeurtenis in hun leven of is deze door de ouders voor hun kinderen gekocht. De ring die ik draag is een cadeau van mijn zus voor mijn Priesterwijding. Hij symboliseert de rozenkrans. Hoe vieren wij een huwelijksfeest in mijn dorp?
Ik zal hierover over twee maanden vertellen.
Kapelaan Rajan Arulraj

Deel ons bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Hoe kunnen we u helpen?

Heeft u vragen, opmerkingen of wilt u meer informatie over een specifiek onderwerp? Neem dan contact met ons op.